Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Volledig artikel Marco van Tuijl

11 oktober 2015 17:15


In de presentatiegids heeft u een artikel kunnen lezen over Marco van Tuijl. Het artikel was een selectie uit een veel groter interview. Het gehele interview, in het Van Tuijliaans, is hieronder te lezen.

Je volledige naam en geboortedatum/leeftijd?
John Marco van Tuijl
geboortedatum 22 april 1970 dus ben ik volges mij erges in de buurt van een midlifecrisis.
en ik woon in Rotterdam

Wat doe je in het dagelijks leven?
Werk al ruim 22 jaar bij de firma Polindus als productie medewerker in Hardinxveld. Wij houwe ons bezig met galvaniseren (verzinken) en poedercoaten.

Bij welke elftallen voetbal je zelf of heb je gevoetbald?
Pfoeh, daar vraag je wat....moet je eerlijk zegge dat ik zo gauw ff al die elleftalle nie meer zo goed weet. Ben op me 7e begonne dacht ik maar of dat dat toen in de Eetjes of Ffies was ken ik me eige nie meer zo goed herinnere.

Wat me wel nog bij staat is dat ik een keer in een 11tal speelde waar later een aantal goeie voetbalers uit voort gekomen zijn. De namen die ik me zo voor de geest kan halen zijn Paul de Ruijter , Emiel de Haan en ene Robert Guis maar dan ben ik er zeker nog wel een paar vergete die het ook wat verder hebbe geschopt dan mij.

Dat was volges mij nog een D elftal en na de C, B en A te hebben doorlopen de overstap naar de senioren. Daar in een elftal terecht gekomen met bekende namen als Kees Visser, Manfred de Vlaming, John de Paus, Ton Goedhart en want minder bekende denk ik voor velen als Henry van der Sluis John Boogaard Arjan Kroon Sjoerd Wiersma Ronald Stasse Leonard Gort Raymond Knol en Hans Koorevaar.

Dat was, dacht ik het 5e toendertijd erges rond jaargang 93-94. Was best een aardig 11tal met een mix van jong en oud die het op een gegeven moment zelfs tot een kampioenschap hebben geschopt De kampioenswedstrijd was er voor mij eentje waar vreugde en verdriet weer heel erg nauw samenvielen, aangezien mijn moeder helaas een week daarvoor is/was overleden aan kanker.

Ik denk een 2tal jaren later moest ik het veld ruimen bij het 5e aangezien de selectie wat te groot werd en er voor mij geen plaats meer was ingeruimd. Toen maar mijn heil gezocht in een lager elleftalletje met alleen maar broekies die hun allereerste seniorenjaargang in gingen. Toendertijd waren er 2 jonge jonges, ene Edwin van der Hert volges mij en die ander ben ik ff ze naam kwijt, die de leiding op zich hadden genomen maar na het spelen van mijn eerste wedstrijd aldaar als laatste man met gedurende 90 minuten me grote waffel continu aanwezig op een positieve manier naar die jongens toe kreeg ik het verzoek van die 2 eerder genoemde mannen , dat ze in mij toch een betere leider zagen dan zij zelf. Daar was de rest van het teem het eigelijk ook wel mee eens en zo geschiede dat ik vanaf toen tot op heden de scepter zwaai bij wat nu het 12 e is......in de loop der jaren is er wel het een en ander veranderd kwa spelers die vanwege de zin of werkzaamheden op de zaterdag of andere bezigheden van gelijke strekking bijna allemaal hebben afgehaakt.

Maar tot op heden is mijn wil nog steeds wet, ben ik de onbetwiste leider van dat zooitje ongelijke projectielen en is de 3e helft vaak beter dan de 1ste en de 2e bij mekaar opgeteld.

Op welk moment dacht je van “ik word scheidsrechter”?
1998 Jan van Klaveren, scheidsrechterscoordinator in die tijd, wilde het ook toen al bekende scheidsrechterstekort binnen de vereniging een impuls gaan geven met een cursus voor een aantal liefhebbers die er wel is aan wilden gaan ruiken wat zoon man in het zwart nou eigelijk bezielt om een wedstrijd voor 22 man en aanhang te gaan lopen versjteren op een zonnige zaterdagochtend cq middag.

Ik kreeg daar wel oren naar om gewoon voor de lol is te zien hoe of wat. In gezelschap van ik meen Kees VIsser, Huib Kraaijeveld, Stefan Lobbezoo, John Visser en nog een aantal een aantal avondjes les gekregen in theorie en praktijk van de binnen de grenzen van de KNVB de zeer bekende Kil Timmers. En we zijn toen allemaal cum laude geslaagd voor het vak scheidsrechter en uit handen van Ad van Meerkerk, toenmalig KNVB scheids een mooie onderscheidinkie met ze alle gekrege..

En ik heb het best leuk gevonden en zodoende is dit een van mijn passies geworden.

De dagen maanden en jaren daarna me eige nog dikwijls voor me kop geslagen omdat ik , voordat ik scheidsrechter werd, geregeld met een scheids in de clinch lag vanwege zijn beslissingen die in mijn ogen dan een absoluut lachertje waren maar nu ik zelf aan dit vak heb mogen ruiken en je binnen no time een beslissing moet nemen van wel of geen overtreding tot de conclusie gekomen dat het toch best een lastig vak bleek te zijn. Iets wat menig voetballer binnen en buiten de v v ( nog steeds) niet begrijpt en daarom zou ik graag is zien dat die gasten die wekelijks loope te mekkere en te zeure zelf is ff in de huid kruipe van scheidsie, en dan hoop ik dat ze inzien dat het vak scheidsrechter geen kattepis is maar een zeer serieus vak waar het aankomt op beslissingen nemen in een fractie van een seconde........

Een aantal jaren geleeje dee ik er met gemak wekelijks een stuk of 3/4 op een zaterdaggie om het tekort aan scheidsies op te vange en ging dan ook nog ff een hellefie bij me iege ploegie balle om 1430 maar aan het eind van de middag lag deze jonge helemaal naar de klote tuis op het banksie om een uur of 6 en ginge de oogies langzaamaan dicht hoor tot een uurtje of 11. Mede daardoor toendertijd een mooi bokaaltjie aan overgehouwe as "vrijwiliger van het jaar" .

Soms zeg ik wel is tege mense.....je ken me beste vrind zijn, me neef, me buurman, me broer, me oom of wat dan ook...as ik in de huid kruip van scheidsrechter ben ik je ergste vijand gedurende de wedstrijd............

Mooi voorbeeldje van kweeniehoeveel jare geleeje maar leg me nog steeds helder voor de geest..........ik was scheidsrechter bij een wedstrijd van Sliedrecht B 2 volges mij tege Nieuw Lekkerland B 2. Bij Lekkerland was de leider toevallig een chauffeur die bij mij op het werk wekelijks kwam laden en lossen. In de rust kwamdie naar me toe en zei dat ik niet zo streng en serieus moest zijn maar gewoon net als op het werk......lache giere brulle en in voor een geintje.........gedurende de 2e helft lieptie behoorlijk het bloed onder me nagels vandaan te halen met bepaalde opmerkingen na weer een beslissing van mij die volges hem dan zeker niet rechtvaardig was......hem toen ff vrindelijk verzocht om zijn opmerkingen wat te nuanceren maar na herhaaldelijk weer over de schreef gegaan te zijn hem weggestuurd................geloof dat ik hem 2 weeke niet heb kunnen/mogen laden en lossen op het werk....zo boos wastie nog steeds op me........

Jij organiseert veel m.b.t. scheidsrechters voor wedstrijden. Wil je daarover wat vertellen?
Tuurlijk.....as ik van Wim Koppelaar weer het program ontvang voor de komende wedstrijden op de zaterdag, gaan bij mij alweer de raderen op volle toeren draaie......ga ik voor mezelf op gezette tijde alweer een globale plenning maake welk scheidsie ik wat voor wedstrijd ga geeve....ff breenstorreme op de dinsdagavond, alvast wat balletjes opgooie op de woensdagavond via de meel of feesboek en op donderdagavond ga ik er na me werk in alle rust in het jeugdhonk is ff goed voor zitte.......tot in de laatste uurtjies rondbelle wie er tijd en zin heb om een wedstrijdjie te komme fluite. Daarbij rekening houwend met de wense en verlanges van me collegascheidsies. Zoals ik zijn er nog een aantal die zelf achter een balletje aanholle, zijn er een aantal die leider of treener zijn van een bepaald ploegie, zijn er een aantal die af en toe wat met moeder de vrouw motte gaan doen as ik ze het hardste nodig heb, is er eentje die absoluut niet om 1230 wil fluite omdat hij zo graag ff ze KNVBcollega bij het 1e om 1430 de huid vol wil gaan schelden en zo zijn er nog wel een aantal redenen waar ik rekening mee mot houwe bij de indeling. Of krijg ik soms een afmelding as ik ze al ingedeelt heb en gaat dus heel me plenning weer de mist in. Mahja, ik zal motte rieme met de scheidsies die ik op me leisie heb staan. In het ergste geval zijn er soms wel 20/25 wedstrijden op de zaterdag maar me leisie met name reikt niet verder dan een naamie of 12. En dus zal ik een aantal ploegies teleur motte stelle as het gaat om een fluitist.
Dat gaan ze zien as ik het program met bijbehorende scheidsies naar leiders , treeners en andere betrokkene doorstuur op donderdag/vrijdagavond, want soms ben ik er vrijdags ook nog wel mee bezig.
En as een leider/treener me dan belt of meelt of ik echt niet iemand voor ze heb as ze hebbe gezien dat ik niemand heb kenne vinde zulle ze zelf op zoek motte naar een leidsman. Wat vaak nog wel lukt volges mij want as ik zaterdag de poort binne stap zie ik vaak genoeg scheidsies loope die IK niet op me leisie heb staan maar die wel de moeite hebbe genome om 22 spelers tot last te zijn.

Het gebeurt ook nog wellis dat er bij de selectieteems, bv het 3e of een ander ploegie die KNVB lui niet op komme dage of ze zijn door Zeist van de wedstrijd afgehaald die ze zouwe motte gaan fluite. En dus aan mij de taak om een aantal capabele mensen daarvoor weer in te vliegen die dat gaat gaan opvullen. Houd wel in dat een ander ploegie weer de duupe gaat worden hiervan die eigelijk eerste wel een scheidsie zou hebbe maar door overmacht ineens weer zonder staat.

Het enige team wat verzekerd gaat zijn van een scheids is het Gteam. Al mot ik hem hoogstpersoonlijk van over de landsgrenzen vandaan gaan halen. Fluit dit ploegie geregeld zelf en ik moet zegge..machtig mooi hoe die gaste reagere.....en ze hebbe respect voor je..allemaal. Op de maandagavond begin dat gezeur al van een paar van die gaste wie der zal komme fluite bij ze en dat gaat zo heel de week door.....geweldig.

Met een beetje geluk ook nog het 12e, waar ik in speul, maar dat luk nie altijd en zal ik zellef weer aan de bak motte as spelregeldeskundige.

As je alles bij mekaar optelt dan zie je dat ik er toch wel een aardig tijdjie me bezig ben om alles zo goed as het kan voor de zaterdag te roggele.

Thuisfluiten? Wat vind je daarvan? Hoe ervaar je de reacties van spelers / publiek?
Zoals gezegd.....bijna elke week fluit ik wel thuis..maar ik weet wat je bedoelt.

Wanneer is een scheids een tuisfluiter? Ff opgezocht via Google....scheidsrechter die bewust in het voordeel fluit van de thuisspelende ploeg Als ik voor mezelf spreek......ik moet naderhand wel het gevoel voor mezelf hebbe dat ik weer met een voldaan gevoel een wedstrijd heb loope vergalle voor 22 man met bijbehorende leiders cq treeners. Wat vaak wel het geval is aan de reacties te horen na afloop.
Tuurlijk...er zullen heus wel momenten van spelers etc het gevoel zijn dat ik of een andere collega meer voor Sliedrecht loop te fluite als voor de tegestander. Maar maakt je dat een tuisfluiter?? Maar wat nou as Sliedrecht minder overtredingen nodig heb dan de tegestander om te wille winne, dan ben je in de ogen van spelers en het publiek misschien wel die tuisfluiter ja...maar de beste stuurlui staan aan wal toch????

Ach, en mochten er reacties tijdes of na de wedstrijd komen van mensen, kwee nie hoe de restvan mijn collegaas binnen de v v met deze kritiek omgaan maar.......op ze hollands gezegd.....heb ik er in ieder geval schijt aan wat er geroepen of gezegd word. Want as ik dan zeg dat ze dan de volgende keer zelf dan maar de fluit mogen gaan hanteren as ze denken het beter te kunnen dan mij of wie dan ook dan zie ik al aan hun reactie........"nou nee, doe maar nie, want fluiten das niks voor mij hoor..."......nou, hou dan ook je waffel......

Hoe kijk je tegen de nieuwbouwplannen van de v.v. aan? Moet er een mooi plekje komen voor de scheidsrechters?
Eerlijk gezegd.....gaat toch wel is tijd worden......Tom Pauw had het er misschien 15 jaar geleeje al over bij de wekelijkse leidersvergaderingen dat het bedoeling is/was om te verhuizen......maar ja.....je ben afhankelijk van de politiek hee en dat die boeren hun stukken landgoed voor de hoofdprijs willen verkopen...niks meer niks minder....en eigelijk terecht. Maar als je dan zo af en toe op zaterdag in de kleedkamers en wandelgangen hoor van mensen van buiten Sliedrecht dat er hier en daar toch wel een spijkertje in de muur derbij mag, de kleedkamers wat schilderwerk nodig hebbe of dat de kantine wel een opknapbeurt mag krijgen dan mag er nu tog wel is zekerheid komen van alle betrokkenen......................en een vereniging als Sliedrecht met zoon ledenaantal heb toch wel een aardig mooi stullepie nodg lijkt me..als ik dat dan vergelijk met andere clubs met veel minder leden maar een veel mooiere en modernere accommodasie onder de kont dan gaat het toch wel is tijd worde om spijkers met koppen te slaan daar op het gemeentehuis of in Den Haag.

En uiteraard moet er een mooi plekkie komen voor de scheidsrechters. Dan denk ik aan een mooi kamertje met wat ligstoele. Playstation, jacuzzi.... ook wij hebbe behoefte na weer een zware wedstrijd om lekker te rielekse, massagetafel.....want ook wij zijn mensen die af en toe de boel lekker los gegooid wille hebbe, koelkassie om de nodige versnaperingen voor na de wedstrijd koud te houwe, een mooi Tv systeem met dolby surroundsysteem met ingebouwde DVDrecorder om naderhand mekaar as scheidsie via de gemaakte videoopnames te vertellen wat er de volgende keer beter kan en om de wedstrijden van mekaar te kunnen analiseren maar bovenal.....een goed geisoleerde en geluidsdichte ruimte. Waarom??? Zodat niemand ken hoore welke Sliedrechtse match er nou weer op de zaterdag gefixt gaat worden en wie er as scheidsie aan mee gaat werken, want elleke week dezelfde scheids gaat ook opvalle natuurlijk.............want die belchineeze ligge dichter op de loer as menigeen denkt.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!